S
Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları Koordinatörlüğü 4’üncü Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı
ÜNİVERSİTE- SANAYİ EL ELE
Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları Koordinatörlüğü 4’üncü Dayanışma Kurulu Toplantısı Özel Trakya Hastanesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, uygulamaya konulan 3+1 sistemi sayesinde, öğrencilerin bir eğitim döneminin tamamını iş yerinde çalışarak geçireceğini ifade etti. Yapılan çalışmaların önemini vurgulayan Vali Özdemir, “Üniversitelerin toplum ve iş adamlarıyla işbirliği çok önemlidir. Toplantılarda gördüğüm kadarıyla önemli çalışmalar yapılıyor” dedi.
Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları Koordinatörlüğü 4’üncü Dayanışma Kurulu Toplantısı Özel Trakya Hastanesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşti. Toplantının gündemini 3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi sistemi oluşturdu. 3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi sistemiyle birlikte Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’ndaki öğrenciler 4 dönemlik eğitim sürelerinin 1 dönemini iş yerlerinde geçirecek.
Özel Trakya Hastanesi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıya Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, AK Parti Edirne İl Başkanı Nesim İba, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, ETSO Meclis Başkanı Emre Alp, Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri Ahmet Sezgin, TÜ Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akıncı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, Trakya Üniversitesi MEYOK Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hayati Hayati Arda, TÜ Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, EDSİAD Başkanı İsmet Açıkgöz, Turizmci Celal Acar, Modavizyon Fabrikası Genel Müdürü Turgut Bakır ve Meslek Yüksek Okulları Müdürleri katıldı.
“TÜRKİYE ÇAPINDA BU UYGULAMAYI YAPAN ÜÇÜNCÜ ÜNİVERSİTE DURUMUNDAYIZ”
Akşam yemeğiyle başlayan toplantının açılış konuşmasında söz alan Trakya Üniversitesi MEYOK Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hayati Hayati Arda “Bu toplantımızı yapma nedenimiz 3+1 eğitim sistemine geçiyor olmamızdır. Bu süreç yaklaşık bir yıldır başlamış olduğumuz bir süreç. Türkiye çapında bu uygulamayı yapan üçüncü üniversite durumundayız. İlk protokolümüzü Edirne Ticaret ve Sanayi odasıyla yapmak üzere burada toplandık. Bu toplantıya ev sahipliği yapan Özel Trakya Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yazgan ve oğlu Baran Yazgan’a çok teşekkür ediyorum. Her türlü aşamada onlarda hep yanımızda oldu.” Diye konuştu.
Konuşmasının ardından Hayati Arda 3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi sistemiyle ilgili bilgilendirme sunumunu yaptı.
Özel Trakya Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yazgan da Trakya Üniversitesi’nin 1983 yılından beri yani kuruluşundan bu güne devasa bir kurum haline geldiğini vurgulayarak “Danışma kuruluyla ilgili sevgili dostum Hatipler bana danışma kuruluna girer misin dediğinde hiç tereddütsüz evet dedim. Çünkü ben bu ilde yaşıyorum, bu ilde bir iş adamıyım ve şimdiye kadar maalesef birçok iş adamı gibi üniversitemizde çok organik ilişkiler kuramadık. Son zamanlarda özellikle sayın rektörümün dönemiyle iş adamlarımızla Edirne halkıyla çok güzel organik ilişkiler kurulduğunu ve insanlarımızın çok daha rahat bu kurumdan faydalanabildi. Aynı zamanda kurumun Edirne ekonomisine ciddi katkılar yaptığını ve yapabildiğini gören bir insanım. Örnek vermek gerekirse Edirne nüfusunun yaklaşık 4’te 1’i belki biraz daha fazlası öğrencilerden oluşuyor. Ayrıca üniversitemizin bütçesi belediyemizin bütçesinin birkaç katıdır. Bu da bu kurumun ekonomik anlamda da ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Bu saatten sonra Edirne bir Çorlu olamaz bir Lüleburgaz olamaz. Bu ilin geleceği ticaret ve turizmdedir. Son zamanlarda sağlık turizmi ciddi bir potansiyel oluşturmaktadır. Biz bu anlamda komşularımızla iyi ilişkiler geliştirebilirsek sağlık ve diğer alanlarda ciddi hizmetler alabileceğimizi düşünüyorum. Biz kurduğumuz veya kuracağımız işletmelerimizle sadece kendi içine kapanık değil, ticaret odamızla, üniversitemizle ve olabilecek diğer kurumlarla eğer ortak hareket edebilirsek bizler de, kurumlar da çok ciddi şeyler yapmış olacaktır.” Dedi.
“SIRF USULEN YAPILMIŞ BİR STAJ DÖNEMİ OLMAYACAK”
Yeni 3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi sistemiyle ilgili de konuşan Yazgan “Çoğu öğrencimiz mezun olup gidiyor biz faydalanamıyoruz. Şimdiye kadar çok kısa bir staj dönemi vardı. 15-20 gün geliyorlar, gittiklerini bile fark etmiyorduk. Yeni sistem öyle değil. 3 dönemini okulda okuyacak 4’üncü döneminin puanını biz vereceğiz. Bu da demektir ki nitelikli insanlar olacak işini yapmayan başarılı olamayacak. Dolayısıyla sırf usulen yapılmış bir staj dönemi olmayacak. Bu anlamda da yeni sistemi çok önemsediğimi belirtmek istiyorum.” Dedi.
“BU TAMAMEN KAZAN, KAZAN SİSTEMİ”
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da, üniversite olarak yüksek okullarda 3+1 diye adlandırılan yeni bir sisteme geçtiklerini belirterek, “Dört yarı yıl okuması gereken çocuklar bir yarıyılını sanayide geçirecek. Bu tamamen kazan, kazan sistemi. Öğrenci kazanacak, mezun olduğunda nerede çalışacağını görecek. Biz bu sayede iş yerlerine nüfus etmiş olacağız. Hocalarımız iş yerlerini gezip görecekler. Belki çözüm önerileri sunacaklar. Sanayici kazanacak, sigortası ödenmiş, ücretin büyük bir kısmı devlet tarafından ödenen iş gücü sağlayacak, isterse bu öğrenciyi iş yerine dahil edecek. Üniversite ve öğrenci kazanacak. Üniversite ve sanayi işbirliği anlamında çok önemli atılım. Sayın Hayati hocam bizi öncü üniversiteler arasına sokmuş bulunmaktadır. Bu bir cesaret işiydi ama bu cesareti Hayati hocam sayesinde gösterdik. Yeni öğretim sistemimiz Eylül ayı itibariyle başlıyor. Bize ev sahipliği yapan Orhan Yazgan beyfendiye çok teşekkür ediyorum. Çünkü Orhan Bey iş adamlarının bu yeni sisteme sahip çıktığını gösteren örnek bir davranışta bulunmuştur” diye konuştu.
GÜRKAN, “HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDE”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Trakya Üniversitesi’nin her geçen gün büyüdüğünü belirterek “Trakya üniversitemiz gün geçtikçe kendini daha çok yenileyerek kendini daha çok aşarak bilime, akla yatırım yaparak büyüyor. Ben bu güne kadar emeği geçen herkesi kutluyorum. Üniversitemizin bu başarısı, özellikle Türkiye’de çok özlemi duyulan üniversite sanayi iş birliği ve üniversitede üretilen projelerin tozlu raflarda kalmayarak uygulamaya sokuluyor olması her türlü takdirin üzerindedir. Bu anlamda da değerli hocam Hayati beyi bir kez daha kutluyorum.” Dedi.
“TOPLUM VE İŞ ADAMLARIYLA İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİDİR”
İş adamları ve sanayi kuruluşlarında çalışan öğrencilerin mesleki hayata daha iyi hazırlanacaklarını belirten Vali Özdemir, " Üniversitelerin toplum ve iş adamlarıyla işbirliği çok önemlidir. Toplantılarda gördüğüm kadarıyla önemli çalışmalar yapılıyor. Yalnız bir konu dikkatimi çekti, iş yerlerine gönderilen öğrencilerin eğitim aldığı sırada onları takip edecek sorumlu kişi var mı? Bunların yetkisi belgesi, yetkinliği var mı? Bunla ilgili de bir çalışma takvimi hazırlanması gerekir.” Diye konuştu.
Konuşmaların ardından TÜ Rektörlüğü ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası arasında ilk iş yeri uygulama eğitimi protokolü Rektör Prof.Dr. Erhan TABAKOĞLU ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep ZIPKINKURT tarafından imzalandı.
Haber: Emre Sedef - Edirne Vatandaş Gazetesi