T.Ü Meslek Yüksekokulları Danışma Kurulu Toplantısı Uzunköprüde Gerçekleşti

Edirne'de 2016 yılı Mart ayında oluşturulan Kamu - Üniversite - Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu 2018 yılının 3. toplantısını gerçekleştirdi.

Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Rektörlüğü, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası ve Uzunköprü Ticaret Borsası işbirliği ile düzenlenen “Üniversite – Kamu – Sanayi İşbirliğinde Meslek Yüksekokullarının Rolü ve Önemi” konulu III. Meslek Yüksekokulları Müdürler Kurulu ve Danışma Kurulu Toplantısı Uzunköprü’de 15 Mart Perşembe günü yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan Kamu Üniversite Sanayi İş Birliğini daha etkin hale getirmeyi hedefleyen toplantıya; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, Rektör Yardımcısı Mümin Şahin, UTSO Başkanı Ercan İhtiyar, UZTB Başkanı Egemen Aslan, Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürleri, Akademisyenler, Edirne Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vekili Şube Müdürü Mustafa Şahin İl KÜSİ Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Erdem, Trakya Teknopark Yönetici A.Ş. Genel Müdürü Barış Kocabıyık, Oda ve Borsa Başkanları ile İl KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu Alt Çalışma Grubu Üyeleri, Uzunköprü Bölgesi içerisinde faaliyette bulunan firma temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını T.Ü. Uzunköprü Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. İsmail Kılıç yaptı. Kılıç; “MYO’ların reel sektör ve kuruluşlarla istişare yoluyla okul piyasa arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, insan kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde yönetmek, işletmenin okuldan, okulların işletmeden beklentilerini dile getirmek, problemlerine çözümler aramak, yarınların güçlü Türkiye’sini inşa etmek yolunda bir adım atmak için burada toplanıyoruz. Burada olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

T.Ü. MEYOK Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Hayati Arda yaptığı sunumda: Türkiye’deki Meslek Yüksek Okulları, Trakya üniversitesi Bünyesindeki Meslek Yüksek okullarında okutulan bölümler ve nitelikleri; iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikteki elemanı günün teknolojileri ve bilgilerine sahip olarak iş dünyası ile birlikte yetiştirmeyi hedefleyen MYO’larda faaliyete geçen 3+1 İşyeri Eğitim Modelinin tanıtımı, Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü (MEYOK) Faaliyetleri, Trakya Kariyer Portalı, 3+1 Eğitim Modelinin üniversite, öğrenci, iş dünyası, topluma faydaları hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Trakya Kariyer Web Portalı'nın Ana Tasarımcısı ve Yazılım Lideri Ertaç Paprat, sayfanın iş ilanı, duyurular, staj gibi birçok içeriğe sahip olduğunu ifade ederek Trakya Kariyer Web Portalı’nı tanıttı. Öğrencilerin, firma sahiplerinin ve tüm paydaşların faydalanabileceği bir sistem olduğunu belirten Paprat sistemin tamamen yerel yazılım uzmanlarıyla hayata geçirildiğini, birçok üniversite tarafından da kullanılmaya başlandığını sözlerine ekledi.

Sunumların ardından UTSO Başkanımız Ercan İhtiyar meslek yüksekokullarını tercih eden öğrencilerin genellikle lisans düzeyinde bir öğrenim programını kazanamayan öğrencilerin tercih ettiğini dile getirerek; “Gerek meslek okulları gerek MYO öğrencilerinden tercih edilmeyen ve sürekli söylenilen bir ‘ara eleman ihtiyacı’ var. Ancak bizim ara eleman değil nitelikli eleman ihtiyacımız var! Sıkıntı çektiğimiz unsurlardan bir tanesi de; kamu kurumları var, kendi hiyerarşisinde ilerliyor. Bir üniversite var ama normal şartlarda işverenlerin ihtiyacı olan kalifiyeli eleman yetişmiyor. Sorun şu okul bitiriyor, diploma alınıyor ancak alınan diploma piyasada iş yapmak için yeterli tecrübeyi vermiyor. Bu sorunlara çözüm üretebilmek adına sac ayağını oluşturan, bizimde Ticaret Ve Sanayi Odası olarak içinde bulunduğumuz KÜSİ kapsamında çalışmalar devam ediyor. Burada davet ettiğimiz farklı sektörlerden temsilcilerimiz var. Uzunköprü sanayisinde özellikle tarım ve tarım aletleri yapan Türkiye de bir iki noktadan bir tanesi diyebileceğimiz gurur duyduğumuz çok iyi işletmelerimiz var. 3+1 eğitim modeli ile mezun olduktan sonra piyasaya fayda sağlayacak öğrenciler yetişecek. Bizim buradaki üniversiteler ile diyaloğumuz çok yakın. Elimizden geldiğince de birlik ve beraberlik içinde bölgemize faydalı olmak adına her yerde ve her platformda olmaya devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptığı konuşmasında; “Trakya Üniversitesi olarak: bize ne düşer, ne yapmalıyız, nasıl daha iyi bir koordinasyon kurulabilir, kaygısıyla yöreye mümkün olduğunca inmeye gayret gösteriyoruz. Bünyemizdeki 49 bin öğrenciden 17 bini MYO öğrencisi. MYO’ların öğrencilerimizin kalitesini arttırmak, hedefe yönelik çalışacakları sektörleri tanımalarını sağlamak amacıyla 3+1 eğitim sistemini uygulamaya koyuyoruz. Bu sistem Türkiye’nin öncü illerinden biri olarak Edirne’de de uygulanıyor. Önümüzdeki yıl Teknik Bilimler MYO’larında öğrenim gören öğrenciler bölge sanayisinde bir yarıyıl staj yapacaklar. Bu uygulama üniversitemize ve çevremize çok şey kazandıracak. Öğrencilerin, staj eğitimlerinde gördükleri uygulamalar ile pratikleri olacak, hangi dersin önemli olduğunu öğrenecekler ve hayata atılacaklar. Sanayimiz kazanacak; çünkü stajyer maaşlarının bir kısmını devlet ödeyecek. Bu sayede sanayicilerimize iş gücü gelecek ve bu iş gücü içerisinde istediklerini istihdam etmek için seçme imkanları olacak. Bu öncü uygulayış üniversitemizin sanayiye ve şehre nüfuz etmesi anlamına gelmektedir. İş yerlerinize öğrenci aldığınızda hocalarımız sizlerin iş yerlerine gelecek bu sayede onların bilgilerinden işverenlerimiz faydalanabilecek. Bir bilirkişi kazanacaksınız. Ar-ge olacak. Hazırlanan Trakya Kariyer Web Portalı ile de işveren ve öğrenci birbirine kolayca ulaşabilecek. Bize bu ortamı sağlayan UTSO Başkanıma, değerli hocalarıma, katılanlara çok teşekkür ediyorum. Biz her zaman elimizden gelen gayreti göstererek çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Yapılan sunumların ve konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi.

Katılımcılardan Hasan Yılmaz nitelikli eleman sıkıntısının son yıllarda had safhaya ulaştığından bahsederek; “Son nesil ustalardan sonra yetişecek eleman olmayışı gelecek yıllarda sanayileri iflasa sürükleyecektir. Eğitim bu noktada büyük öneme sahiptir. Katıldığım her platformda nitelikli eleman sıkıntısını ve okullardaki müfredat yetersizliğini dile getirdim. Bunu ciddi bir çalışma yapmadan çözmemiz mümkün değil. Burada bulunan arkadaşlarımla heyecanla bir araya geldik. Bize bu konuda verdiğiniz bilgiler ile Trakya Üniversitemizin her zaman çözüm içerisinde olmasını bekliyoruz” dedi.

Namik Kemal Oğuz; “Yapılan sunumlarda bitkisel yağ üretimi ile ilgili kısım dikkatimi çekti. Biz birçok ülkeye ihracat yapan bir firmayız. Ben buradan dile getiriyorum ki yağ sektöründeki öğrenim gören öğrencilerimiz bize gelip gönüllü olarak staj yapabilir bilgilerini tam donanımlı olarak geliştirebilirler. Geniş bilgiye sahip mühendislik kadromuz var. Firmamız ufak ama dünyada tanınan bir firmayız. Bütün bilgilerimiz ölmesin, biz bunları aktarmaya hazırız, öğrencilerimizi bekliyoruz” şeklinde düşüncelerini belirtti. Uzunköprü Yerel Basınından Hüseyin Topçu’da söz alarak üniversite ve halk arasındaki iletişim için bu toplantıların çok önemli olduğuna değindi.

Edirne Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz yaptığı konuşmasında; “Eleman ihtiyacımız için yola çıkılmış. Üniversitedeki teoriyi pratiğe geçirmek çok önemli. Özgüven noksanlığına çok önem veriyorum. Eğitim sisteminde bunun gündeme gelmesi ve çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu noktada üniversitelerimize de büyük görev düşüyor. Çalışmalarınız için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Keşan TSO Başkanı Mustafa Helvacıoğlu; “Bizleri bir araya getiren UTSO Başkanıma öncelikle teşekkür ediyorum. İş dünyası ve üniversite iş birliğindeki bu köprü çalışmada beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Gelecek öğrencilerimiz ile gelecek. Bu yüzen bu toplantıları bizler önemsiyoruz. Sorun işsizlik mi, mesleksizlik mi diye soruyorum. Tecrübeli eleman yetiştirmek de okullarımızın görevi, bu noktada iş birliği çok önemli. Yapılan çalışmalar için Odam ve iş dünyası adına teşekkür ediyorum” dedi.

Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız; “Bu toplantı ve yapılan istişareler neticesinde birbirimizin sorunlarını ve ihtiyaçlarını çok iyi anladık. Bir bilinç uyandı ve uyanmaya devam edecek. Sorunlar ancak böyle çözülebilir. Ulusal anlamda da zannediyorum ki bakanlıklara gidildiğinde bu fikirler oralarda da iletilecek, oralardan da çözümler bulunmaya çalışılacak. Biz 2017 de başlayan süreçte 2019 öğretim yılında başlayacak şekilde bir tarım lisesinin temellerini atıyoruz. Mevcut binalarımızdan birini 2-3 bölümle başlayacak bir tarım lisesine dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bu çalışma yaz gibi şekil verirse bir tarım lisemiz olacak. Hepinize teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum” dedi.

Toplantı görüş ve önerilerin alınması ile sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 19.03.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 956 kez okundu.