3+1 İş Yeri Bilgilendirmesi

            Sayın Yetkili

             Yükseköğretim kurumları öğrencileri, 3308 sayılı kanun ile işletmelerde mesleki eğitim yapabilecekler ve bu kanunun verdiği hak ve menfaatlerden yararlanabileceklerdir.  

            Bu kanun, öğrencilerimizin örgün öğretimde aldıkları teorik mesleki eğitim bilgilerini işletmelerde pratik uygulamayla pekiştirmelerini amaçlamaktadır. Bu tür eğitimle öğrencilerin mesleki olarak pratik bilgi ve becerilerini iyileştirmek, iş hayatına uyumlarını sağlayarak

14 hafta boyunca sürekli olarak iş yaşamına katılarak deneyim ve tecrübe sahibi olmaları sağlanacaktır. Dolayısıyla işletmelerde yapılacak bu pratik çalışma sonunda öğrencilerimiz nitelikli bir meslek elemanı özelliğini elde edebileceklerdir. Ayrıca 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’ na göre öğrencilerin iş ve meslek hastalıklarına karşı sigorta işlemleri Trakya Üniversitesi tarafından yapılacaktır.

             İşletmenizde mesleki eğitim yapan öğrencilere ücret ödeme hususu 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesine göre yapılacak olup, bu doğrultuda öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. (3308/25 Mad.) Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde onbeşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.”  Hükmü yer almaktadır.

             Bu çerçevede iş ve meslek hastalıklarına karşı sigorta işlemleri üniversitemiz tarafından, ücret ödemeleri ise, 3+1 eğitim modeli kapsamında mesleki eğitim yapan öğrencilere işyeri eğitimine tabi oldukları kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmaktadır

             Dolayısıyla mevzuat gereği iş yerlerince 3+1 Eğitim Modeli kapsamında mesleki eğitim yapan öğrencilerimize ücret ödemesi yapılmaktadır. Yapılan ücret ödemlerinde devlet teşviki uygulanmakta olup, ödenen ücretin beyanı halinde yapılan ödemelerin bir kısmı geri ödenmektedir.

 Gereğini bilgilerinize arz/rica ederim

Ek Dosyalar
Bu içerik 18.06.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1237 kez okundu.