3+1 Eğitim Sistemi Bilgilendirmesi

Resim
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ  MESLEK YÜKSEKOKULLARI 3+1 İŞYERİ EĞİTİMİ (İŞYERİNDE MESLEKİ EĞİTİM) UYGULAMASI  BİLGİLENDİRMESİ

3+1 olarak adlandırılan eğitim modelinin temel amacı, belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmekte olan Meslek Yüksekokullarında, öğrencilerin istihdama yönelik yetişmelerini sağlamak amacı ile Eğitim Öğretimin 3 döneminin okulda ders, 1 döneminin ise tam zamanlı olarak işletmelerde uygulamalı yapılmasını sağlamaktır.

İşyerinde Mesleki Eğitim, Yükseköğretim kurumları öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitim yapabilmeleri   3308 sayılı kanununa göre göre  düzenlenmiştir.

Bu kanuna göre  öğrencilerimizin örgün öğretimde aldıkları teorik mesleki eğitim bilgilerini işletmelerde pratik uygulamayla pekiştirmelerini amaçlamaktadır. Bu tür eğitimle öğrencilerin mesleki olarak pratik bilgi ve becerilerini iyileştirmek, iş hayatına uyumlarını sağlayarak 16 hafta boyunca sürekli olarak iş yaşamına katılarak deneyim ve tecrübe sahibi olmaları sağlanacaktır. Dolayısıyla işletmelerde yapılacak bu pratik çalışma sonunda öğrencilerimiz nitelikli bir meslek elemanı özelliğini elde edebileceklerdir. Ayrıca 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’ na göre öğrencilerin iş ve meslek hastalıklarına karşı sigorta işlemleri Trakya Üniversitesi tarafından yapılmaktadır.

Mesleki uygulama süreci sonunda Kurumlar isterlerse öğrencileri bünyelerinde istihdam ederler. Öğrencilerimiz 3+1  Eğitim  yaptıkları işyerlerinde çalışmaya başlayabilme imkanına sahiptirler.

Üniversitemiz Türkiye genelinde 3+1 uygulamasına 2017-2018 eğitim öğretim yılında başlayan 3 üniversite arasında yer almıştır. Trakya Üniversitesi’nde toplamda 5 (beş) Meslek Yüksekokulu 2017-2018 öğretim yılında 3+1 İşyeri Eğitimi Sistemine geçmiştir;

Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (12 Program),

Arda  Meslek Yüksekokulu (6 Program),

İpsala Meslek Yüksekokulu (6 Program),

Keşan Meslek Yüksekokulunda (5 Program).

Uzunköprü Meslek Yüksekokulu da (5 Program)

3+1 İşyeri Eğitimi Sistemde 5 okul (47 Program) bu sistemde yer almıştır.

3+1 İŞYERİ EĞİTİMİ SİSTEMİ UYGULANAN MESLEKYÜKSEKOKULLARI VE PROGRAMLARI

YILLARA GÖRE 3+1 EĞİTİMİNE KATILAN TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI

2017-2018 eğitim öğretim yılında: 965

2018-2019 eğitim öğretim yılında: 1776

2019-2020 eğitim öğretim yılında: 1895.

2020-2021 eğitim öğretim yılında: 2274.

2021-2022 eğitim öğretim yılında: 1485.

2022-2023 eğitim öğretim yılında: 1490.

Toplam: 9885 öğrenci bu eğitimi almıştır.

3+1  Eğitim Sitemi Konusunda  Kurumlar-Okulları Bilgilendirme Çalışmaları.

Meslek Yüksekokulları Kurulu 2017 yılında 11, 2018 yılında 7,  2019 yılında 4, 2020 yılında 9 ve 2021 yılında 4 toplantı yaparak 3+1işyeri eğitimi uygulaması konusunda  görüşmeler yaparak kararlar alınmıştır.

Meslek Yüksekokullarında oluşturulmuş program kurullarının yaptıkları çalışmalar ve karalar ile okulların ders ve  uygulamaları konusunda çalışmalar yapılmıştır.

Edirne ili ve Meslek Yüksekokullarının bulundukları ilçelerindeki Kamu ve Özel Kurum ve Kuruluşlarının Yönetici ve Temsilcilerinin katılımıyla  80 kişilik Meslek Yüksekokulları Danışma Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurul üyelerinin katılımıyla Edirne Merkezde 3 ve ilçelerde  birer Danışma kurulu toplantısı düzenlenmiştir. Ayrıca İl ve ilçelerdeki  kuruluşlara ziyaretler yapılmıştır.

Bu Kurullar ve Dış paydaşlar olarak il ve ilçelerdeki kamu ve Özel kurumlardan oluşan dış paydaşların görüşleri doğrultusunda  Ders müfredatlarında yenileştirmeler, uygulamalarda iyileştirmeler yapılmak için Üniversite Senatosunda kararlar alınarak Eğitim sürdürülmektedir.

Bu içerik 03.03.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 7741 kez okundu.